online merkstrategie merk marketing communicatie adviseur model van aandacht gastvrijheid gasten gastvrij zijn gastvrijheid service kwaliteit aandacht veiligheid vertrouwen the connect effect Mind Your Guest Robert Bosma training hospitality klantvriendelijkheid merk merkstrateeg MYG scan teamwork training 2020 etiquette

Geef 2020 de aandacht die het verdient

De dagen na Kerst en rond Oud en Nieuw dacht ik goed te besteden. Namelijk door het schrijven aan mijn boek dat dit jaar gereed komt. De werktitel is ‘The Connect Effect’ en gaat over ons Model van Aandacht.

Moeizaam

Trachtend te schrijven met familie en Kerstmuziek om mij heen kwamen de woorden moeizaam uit mijn pen. Het Model van Aandacht kreeg een andere lading rond deze dagen.

Wat maakte dat mijn pen stokte?

Ik werd mij ervan bewust dat we (weer) een decennium afsluiten. We bereiken het magische getal 2020. Laten we er dan sowieso een magisch jaar van maken.

Tijdens het geven van mijn etiquette-workshops kom ik er steeds meer achter wat het geven van aandacht voor ieder mens aan geluk en succes oplevert.

Geregisseerde aandacht

Etiquette zijn als de verkeersregels in de sociale omgang. Die regels geven zekerheid. Als u een kruising op rijdt terwijl het verkeerslicht op groen staat, weet u dat u gerust kunt doorrijden. Want de overige verkeersdeelnemers wachten voor het rode licht. Zodoende rijdt u niet stapvoets de kruising over, bang om aangereden te worden. Zo geven wij via verkeersregels geregisseerde aandacht aan elkaar.

Etiquette

Eigenlijk werkt het met etiquette nagenoeg hetzelfde. Alleen dan zonder verkeerslichten. U bepaalt immers zelf in hoeverre u wel of niet mee gaat in de regelen der etiquette.

Etiquette gaat over de aandacht die u geeft aan uzelf en aan anderen. Kort gezegd: U gedraagt zich als dame of heer.

Niet geregisseerd

Werkelijke etiquette is niet geregisseerd. Het begint al bij u thuis in de respectvolle omgang met en de aandacht die u geeft aan uw partner, uw kinderen, uw familie, vrienden en de mensen om u heen. Daar horen ook uw buren en uw collega’s bij. Maar het gaat veel verder.

Galant en vriendelijk zijn

Bent u een verkeersdeelnemer, dan gelden niet alleen verkeersregels, ook etiquette speelt hier een rol. Dan heb het over galant en vriendelijk zijn. Iemand voor laten gaan. Met gepaste snelheid een zebrapad naderen. Zorgvuldig kijken bij het afslaan en tijdig stoppen voor fietsers. Vanzelfsprekend zit u nuchter achter het stuur. U gedraagt zich ook als dame of heer in het verkeer.

Stijlvolle harmonie

Etiquette gaat over het leven in stijlvolle harmonie. Wat niet wil zeggen dat u er de hele dag opgeprikt bij moet zitten. Het gaat om verdraagzaamheid en aanpassingsvermogen.

Dresscode

Als ik een presentatie over etiquette aan jonge studenten geef, dan is er een duidelijk verschil te merken in hun onderlinge energie voor en na de workshop.

De workshops vinden veelal plaats op een stijlvolle locatie, op een landgoed of kasteel. De meeste studenten komen vaak wat onwennig binnen. De dresscode is Tenue de Ville. Oftewel voor de heren een donker pak (mag met pochet), wit hemd, stemmige das, kousen (geen sokken!) en zwarte (gepoetste!) schoenen. Voor de dames een mantelpak of japon met de rok op of net onder de knie, daarbij donkerkleurige pumps met charmante hak.

Hilariteit

Een workshop is om te leren en daarom neem ik met de studenten de dresscode even door. Veel hilariteit als diverse heren een ander kleurig hemd, bruine schoenen en te korte sokken aan hebben. Ook bij de dames kunnen er wat puntjes op de ‘i’. Het niet geheel voldoen aan de dresscode, wordt met respect behandelt. Onder het mom: er valt altijd wat te leren. En mocht men het geleerde niet willen aannemen dat is men geheel vrij om zich te kleden hoe men zelf wil.

Het bijzondere is dat de studenten het juist heel goed willen doen. Ook tijdens het oefenen van persoonlijke ontmoetingen, het handen geven. Of juist niet, als men iemand treft uit een land waar dat niet gebruikelijk is. Dat stuk respect levert in contact maken heel veel op.

Aan tafel

Na een uitvoerige introductie gaan we lunchen en over tot de tafeletiquette. Dames worden eerst geplaceerd. Langzaam worden de studenten galante dames en heren. Maar aan tafel en tijdens het eten valt er nog genoeg te leren.

Wat levert het op?

Na de workshop zit iedereen vol indrukken en kennis. Vaak krijg ik weken later nog emails en berichten via sociale media wat het hen heeft opgeleverd. Men vertelt dan hoe het geleerde is toegepast in het dagelijks leven. Situaties met medestudenten, in het verkeer, in de supermarkt, in een restaurant, thuis, met mensen in de omgeving die zij nu op een andere manier benaderen.

Rust en respect

Velen ervaren een bepaalde rust na de workshop. Vanuit respect verdwijnt het gevoel iets te moeten vinden van anderen en direct een mening daarover te hebben. In een stijlvolle omgang met anderen geef je zelf het goede voorbeeld op een respectvolle wijze. Op die manier dwing je respect af en wil men graag jouw voorbeeld volgen.

2020

De jeugd heeft de toekomst en het zit in ons allemaal om respectvol en met aandacht voor en met elkaar om te gaan. Dat hebben we hard nodig in ons kleine landje.

2020. Een magisch getal. Laten we er met z’n allen een magisch jaar van maken. Wie weet legt dat de basis voor mooie en harmonieuze jaren daarna.

Namens het team van Mind Your Guest wens ik u een stijlvol en gastvrij nieuwjaar toe.

Met gastvrije groet,
Robert Bosma

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *